Pandemia COVID-19 pokazuje, jak bardzo nadwaga i otyłość niosą ryzyko śmierci z powodu ciężkiego przebiegu choroby. Naukowcy prześledzili ten związek, analizując dane medyczne ponad 5,5 miliarda osób ze 154 krajów.

Prace prowadzono w UniwersytecieTexas w San Antonio przy współpracy Uniwersytetu Wisconsin-Milwaukee (USA). Celem, jaki sobie postawili naukowcy, było zbadanie, czy nadwaga może mieć związek z wysokim wskaźnikiem śmiertelności z powodu COVID-19. Analizie poddano dane ze 154 krajów. Wyniki badań, w których wykorzystano zaawansowane techniki analityczne, opublikowało czasopismo “Public Health in Practice”.

W kraju, w którym odsetek osób z nadwagą jest wyższy o 1 punkt procentowy w porównaniu do innego, można się spodziewać, że także wskaźnik śmiertelności z powodu COVID-19 będzie wyższy. Jak ustalili badacze, różnica wynosi aż 3,5 punktu procentowego.

– Przeciętny człowiek jest mniej narażony na śmierć z powodu COVID-19 w kraju o stosunkowo niskim odsetku osób z nadwagą w dorosłej populacji, przy wszystkich innych czynnikach równych, niż w kraju o stosunkowo wysokim odsetku nadwagi wśród dorosłej populacji — podkreśla Hamid Beladi, jeden z autorów analizy.

Dlaczego nadwaga jest tak niebezpieczna w przypadku COVID-19?

Naukowcy zastanawiają się, co stoi za tak silnym powiązaniem pomiędzy nadwagą a śmiertelnością w wyniku COVID-19. Jedna z przyczyn to związek pomiędzy nadwagą a chorobami współistniejącymi, które z kolei zwiększają nasilenie COVID-19. Jednym z czynników ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19 są  choroby i zaburzenia metaboliczne (takie jak cukrzycadyslipidemia i inne). Ponadto, osoby otyłe zwykle dłużej chorują na COVID-19 i dłużej “zrzucają” wirusa, a zatem są bardziej narażone na destrukcyjny wpływ infekcji.

Przemysł spożywczy ponosi część winy

– Ważne jest zwrócenie uwagi na branżę spożywczą, która czerpie zyski ze sprzedaży ultraprzetworzonych produktów, bogatych w sólcukier  i tłuszcze nasycone w stopniu, który może prowadzić do nadwagi, a która z kolei zwiększa ryzyko śmierci w wyniku COVID-19 – czytamy w artykule.

Naukowcy apelują więc o wprowadzenie odpowiednich regulacji, które zmuszałyby przemysł spożywczy do zmian. Uważają, że niektóre firmy z tej branży wykorzystały pandemię jako platformę marketingową “w sposób, który nie sprzyja ograniczaniu masy ciała”.

Źródła: MedicalXPress.comPublic Health in Practice

 Źródło gazeta.pl 

A jak wiecie jazda na sportowym TRIKKE to najbardziej efektywny sposób zrzucenia wagi! I najbardziej fajny, przyjemny i łatwy!

1 godzina jazdy to 1200-2000 kCal . Czyli intensywny trening trwający 2 godziny to ponad pół kilo masy ciała mniej. Wybór należy do Was!!

A Sportowy Trikke kupisz w naszym sklepie tutaj: Trikke model T10